مقاله روندهاي جمعيتي در خاورميانه

دسته بندي : انسانی » علوم تربیتی و جامعه شناسی
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 15 صفحه

 قسمتی از متن word (..doc) : 
 

‏1
‏روندهاي جمعيتي و چالشهاي آن در خاورميانه
‏و آفريقاي شمالي
‏چكيده
‏منطقه خاورميانه و آفريقاي شمالي يكي از خاستگاههاي تمدن و فرهنگ شهري ست. ويژگي عمده كشورهاي اين منطقه اين است كه هرچند انتقال جمعيتي يعني انتقال از مرگ‏‌‏ومير و باروري بالا به مرگ‏‌‏ومير و باروري پائين صورت گرفته است ولي هر كشوري در مراحل متفاوتي از آن قرار دارد. پيش‏‌‏بيني شده است كه شمار جمعيت در اين منطقه طي چندين دهه همچنان افزايش يابد و اين بدان خاطر است كه گشتاور رشد جمعيت در اين منطقه مثبت است.
‏امروزه رشد سريع جمعيت چالشهائي را كه اين منطقه در آغاز هزاره سوم ميلادي با آن روبروست، تشديد مي‏‌‏كند. يكي از چالشها، فراهم نمودن خدمات بهداشت باروري براي زنان 15 تا 49 ساله‏‌‏اي است كه طي 30 سال آينده دست‏‌‏كم دو برابر خواهد شد. سالخوردگي جمعيت و تامين نيازهاي بهداشتي آنها يكي ديگر از چالش‏‌‏هاي اين منطقه است. علي‏‌‏رغم تلاش دولتهاي منطقه در حوزه آموزش، شمار افراد بزرگسال بيسواد در بعضي كشورها افزايش خواهد يافت. بيكاري بويژه در ميان جوانان و زنان يكي ديگر از ويژگيهاي جمعيت‏‌‏شناختي منطقه است. علاوه بر اينها، رشد جمعيت در زمينه‏‌‏هاي ديگري چون مسكن و منابع آب، منطقه خاورميانه و آفريقاي شمالي را با چالشهاي اساسي مواجه خواهد ساخت.
‏اين وضعيت كشورهاي منطقه را ناگزير از پذيرش اين واقعيت كرده است كه براي تعديل نرخ رشد جمعيت و پيشگيري از تشديد مشكلات، به اجراي برنامه‏‌‏هاي تنظيم خانواده و كنترل مواليد بپردازند. در اين راستا، كشورهاي مصر، ايران و تركيه از اولين كشورهائي بودند كه بطور رسمي از برنامه‏‌‏هاي تنظيم خانواده حمايت كردند. هم‏‌‏اكنون در منطقه دولتي وجود ندارد كه دسترسي زوجين به اطلاعات و خدمات تنظيم خانواده را محدود كند.
‏3
‏صاحبنظران بر اين باوراند كه در سايه اقداماتي چون التزام به ثبات سياسي، سرمايه‏‌‏گذاري در بهداشت و منابع انساني و سياستهاي اقتصادي سالم و بي‏‌‏عيب و نقص مي‏‌‏توان چالشهاي جمعيتي را در اين منطقه به پاداش جمعيتي تبديل نمود.
‏واژگان‏ ‏ كليدي:‏ چالشهاي جمعيتي ـ افريقاي شمالي‏‌‏ـ گشتاور رشد‏‌‏ـ خاورميانه ـ پاداش جمعيتي
‏مقدمه
‏ ‏مردم خاورميانه و آفريقاي شمالي[1] ‏نقشي طولاني، هرچند در مواردي متغير و ناپايدار، در تاريخ تمدن بشري داشته‏‌‏اند. اين منطقه يكي از خاستگاههاي تمدن و فرهنگ شهري ست. سه دين عمده دنيا يعني يهوديت، مسيحيت ‏و اسلام ريشه در اين منطقه دارد. دانشگاههاي موجود در خاورميانه و آفريقاي شمالي از قدمت بيشتري در مقايسه با دانشگاههاي اروپا برخوردارند. در دوران معاصر، سياست، مذهب و اقتصاد خاورميانه و آفريقاي شمالي بشدت با روشهائي كه دنيا را تحت تاثير قرار داده، گره خورده است. عرضه نفت در سطح وسيع و كلان[2]‏ يكي از دلائل عمده علاقه‏‌‏مندي جهاني ست ولي تاثير خاورميانه و آفريقاي شمالي فراتر از حوزه‏‌‏هاي نفتي گرانقيمت آن مي‏‌‏باشد. اين منطقه از موقعيت جغرافيائي و استراتژيك مهمي بين آسيا، آفريقا و اروپا برخوردار است و هميشه درگير كشمكش‏‌‏هاي زمين و نفوذ بيگانگان بوده است.
‏امروزه، رشد سريع جمعيت ‏چالشهائي را كه اين منطقه در آغاز هزاره سوم با آن روبروست، تشديد مي‏‌‏كند. جمعيت خاورميانه و آفريقاي شمالي كه در طول صدها سال در حدود 30 ميليون نفر نوسان داشته است، در اوائل قرن بيستم به حدود 60 ميليون نفر رسيد. در نيمه دوم قرن بيستم

 
دسته بندی: انسانی » علوم تربیتی و جامعه شناسی

تعداد مشاهده: 4102 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: .zip

تعداد صفحات: 15

حجم فایل:23 کیلوبایت

 قیمت: 14,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل