مقاله رانت جويي مانعي در پيشبرد اصلاحات اقتصادي

دسته بندي : انسانی » علوم تربیتی و جامعه شناسی
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 12 صفحه

 قسمتی از متن word (..doc) : 
 

‏2
‏رانت جويي مانعي در پيشبرد اصلاحات اقتصادي
‏           
‏ يكي از معضلات اساسي اقتصاد كشورهاي در حال توسعه، بويژه كشورهاي صادركننده نفت، وجود رانت و رانت جويي است. اقتصاد ايران نيز طي دورانهاي مختلف همواره با اين مسئله مواجه بوده است.
‏           ‏ مهمترين عامل ايجاد رانت و رانت جويي در اقتصاد ايران، وجود منبع طبيعي نفت و درآمدهاي نفتي حاصل از صدور آن بوده و مي باشد. اين عامل به همراه ساير عوامل شكل گيري رانت جويي، از جمله وجود انحصارات مصنوعي، ارائه انحصاري كالاها و خدمات دولتي، صدور مجوزهاي انحصاري براي فعاليتهاي اقتصادي و اجتماعي، تخصيص از ارزان و اعتبارات بانكي، باج دهي هاي سياسي، وجود دستگاههاي اجرائي نامرئي سياستگذاران، تخفيف قيمت كارشناسي در فروش اموال دولتي و …‏ موجب گسترش و رواج رانت جويي و در نتيجه اقتصاد رانتي در كشور شده است كه خود مشكلات و نارسائيهاي عديده اي را در اقتصاد كشور ايجاد كرده است.
‏           ‏ وجود رانت جويي در اقتصاد تك پايه اي ايران،‏‌‏منجر به نهادينه شدن فساد مالي، حذف وجدان كار، گسترش قاچاق كالاهاي مشمول رانت، تضعيف توليد ملي، تبعييض ناروا، كاهش كارايي و بهره وري، كاهش انگيزه توليد،‏‌‏تشويق نيروي كار متخصص به كسب رانت و بازماندن از كار فكري مولد، توقف رشد تكنولوژي در جامعه، گسترش دلال بازي از بين رفتن عدالت اجتماعي و اقتصادي و انباشت سرمايه در دست گروهي خاص كه تنها از امتياز و برتري وابستگي به منابع قدرت برخوردارند و بسياري مسائل و مشكلات عديده اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي ديگر شده است. بدين ترتيب وجود رانت جويي در اقتصاد، عملاً ابزارهاي شكوفايي اقتصاد و اصلاحات اقتصادي را ناكارآمد و ناتوان ساخته و با مه آلود كردن فضاي سياسي، اقتصادي، قضايي و اطلاعاتي بستر مناسب براي اصلاحات اقتصادي را از جامعه سلب مي نمايد. از اينرو، مبارزه و حذف هر گونه زمينه هاي رشد و شكل گيري رانت جويي به عنوان مهمترين ابزار در پيشبرد برنامه اصلاحات معرفي مي گردد
‏2
‏.
‏تحليل اقتصادي رانت جويي در نظام بودجه ريزي دولتي ايران
‏اين پژوهش به تحليل اقتصادي رانت‏‌‏جويي درنظام بودجه‏‌‏ريزي دولتي ايران مي‏‌‏پردازد و هدف از آن اين است كه چارچوب تحليلي به دست داده شود كه به درك روشن‏‌‏تر ما از علل، منابع و شرايط رانت‏‌‏جويي در بودجه‏‌‏ريزي دولتي ايران كمك كند. از اين‏‌‏رو، چارچوب تحليلي كه به دست داده شده است، آورده‏‌‏ي تحليلي پژوهش نيز مي‏‌‏باشد. روش پژوهش تحليلي ـ توصيفي و نوع آن كتابخانه‏‌‏اي است. همچنين، برنامه‏‌‏ي پژوهشي كه در دستور كار قرار گرفته است نظريه‏‌‏ي انتخاب عمومي مي‏‌‏باشد. به عبارت ديگر، اين پژوهش، با پيروي از روش‏‌‏شناسي برنامه‏‌‏هاي پژوهش علمي ارائه شده توسط لاكاتوش، مي‏‌‏كوشد در چارچوب نظريه‏‌‏ي انتخاب عمومي به بررسي يكي از اساسي‏‌‏ترين آسيب‏‌‏هاي مديريت دولتي منافع عمومي در ايران بپردازد.

 
دسته بندی: انسانی » علوم تربیتی و جامعه شناسی

تعداد مشاهده: 4944 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: .zip

تعداد صفحات: 12

حجم فایل:16 کیلوبایت

 قیمت: 14,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل