دانلود مقاله در مورد خاک 32 ص

دسته بندي : مقاله » مقالات فارسی مختلف
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 34 صفحه

 قسمتی از متن word (..doc) : 
 

‏1
‏2
‏خاك
‏به نظر مي رسد كه انسان اوليه تا زماني كه مواد غذايي خود را از طريق شكار بدست مي آورده، چندان توجهي به خاك نداشته ولي به تدريج كه كشت و دامپروري جايگزين شكار شد، اهميت خاك نيز افزايش يافته است. اين تغيير روش در حدود 9000 سال پيش در كوههاي زاگرس و خوزستان و قسمتي از عراق امروزي بين رودخانه هاي دجله و فرات صورت گرفته و در واقع اولين كشاورزي از ايران آغاز شده است.
‏تعريف خاك (Soil - Earth‏)
‏از نقطه نظر يك متخصص كشاورزي، خاك ماده اي است كه گياه در آن قابل رشد بوده و زندگي آن را تأمين مي كند. از نقطه نظر يك زمين شناس، خاك مفهوم چندان مشخصي نداشته و كلاً به مواد پست و جدا از همي كه از تجزيه سنگ ها حاصل شده اتلاق مي شود. اما از نقطه نظر مهندسين خاك مفهوم نسبتاً وسيع تري دارد. در نظر يك مهندس خاك، خاك عبارتست از هرگونه مواد معدني تحكيم نيافته اي كه از ذرات جامد مجزا از هم كه حفرات بين آنها را هوا و يا ساير گازها و مايعات علي الخصوص آب اشغال كرده است و لذا بر طبق تعاريف فوق، متخصصين كشاورزي بيشتر به خاك هاي ارگانيك (آلي) توجه دارند و مهندسين بيشتر به خاك هاي غير ارگانيك.
‏از بحث فوق ديده مي شود كه در نظر مهندسين خواص فيزيكي و مكانيكي خاك، از نظر متخصصين كشاورزي خواص شيميايي و فيزيكي آن و از نظر زمين شناسان خواص منيرالوژي آن مهم مي باشد.
‏منشاء خاك ها
‏سنگ هاي تشكيل دهنده پوسته رويي زمين برحسب منشاء تشكيل آنها به سه گروه تقسيم مي شوند:
‏سنگ هاي آذرين Igneous Rocks
‏سنگ هاي رسوبي Sedimentary Rocks
‏سنگ هاي دگرگون Metamorphic Rocks
‏سنگ هاي آذرين سنگ هايي هستند كه مستقيماً از سرد شدن مواد مذاب آتشفشان تشكيل مي يابد. چنانكه مواد مذاب به كندي سرد شوند، منيرال هاي مختلف به صورت بلورهاي مجزا و درشت تبلور يافته و ساختمان گرانيتي سنگ هاي آذرين بوجود مي آيد. چنانچه مواد مذاب با سرعت بيشتري سرد شوند، بلورهاي خيلي ريزتر تشكيل مي شوند كه بوسيله يك ماده شيشه اي شفاف و چسب مانند پوشانيده مي شوند.
‏1
‏2
‏سنگ هاي آذرين و ساير انواع سنگ ها بر اثر هوازدگي مكانيكي و هوازدگي شيميايي به ذرات كوچكتر و منيرال هاي جديد از نوع سنگ مادر و ساير انواع مواد معدني تجزيه مي شوند. اين ذرات كوچك و منيرال هاي جديد، بعد از انتقال بوسيله آب و باد، به صورت لايه هايي در سطح زمين رسوب مي نمايند كه بعداً ذرات متشكله آن توسط مواد چسبنده محلول و شناور در آب به داخل لايه هاي مذكور نفوذ مي نمايند و بهم مي چسبند. اين عمل چسبيدن ذرات كوچكتر تحت فشار وزن لايه هاي فوقاني سنگ هاي رسوبي را بوجود مي آورد.
‏سنگ هاي دگرگوني از سنگ هاي آذرين و سنگ هاي رسوبي تحت فشار و حرارت زياد حاصل مي شوند. فشار و حرارت خيلي زياد باعث تبلور مجدد مواد معدني به بلورهاي جديد مي شود. هوازدگي مكانيكي نظير انجماد و ذوب مكرر، ساييدگي سنگ هاي توسط جريان آب، باد و امواج در امتداد سواحل، قطعات سنگي را به ذرات كوچكتري نظير سنگريزه، شن، ماسه، سيليت (لاي) و يا حتي ذرات خيلي كوچكتر تبديل مي نمايد. اين ذرات جدا از هم و نيز موادي كه توسط آب و باد رسوب داده شده خاك را تشكيل مي دهند. اندازه قطعات سنگي كه توسط جريان آب حمل مي شود، كاملاً بستگي به سرعت جريان دارد. وقتي كه سرعت جريان كاهش مي يابد، ذرات سنگين تر بتدريج رسوب خواهند كرد و با كاهش بيشتر سرعت، ذرات كوچك و كوچكتر نيز رسوب خواهند كرد. تغيير اندازه ذرات رسوب يافته با سرعت جريان باعث مجزا شدن ذرات مختلف شده و با تغيير سرعت لايه هايي متشكل از سنگريزه، شن، ماسه، لاي و رس رسوب مي نمايند.
‏سنگريزه و شن ها معمولاً از قطعات كوچك سنگها همراه با قطعات كوارتز، فلدسپات و ساير منيرال ها تشكيل يافته اند. ماسه ها معمولاً از ذرات كوارتز، فلدسپات و گاهي ذراتي از ساير منيرال ها تشكيل مي يابند و گاه نيز از ذرات حاصل از سنگهاي ريزدانه مثل بازالت و اسسبدين تشكيل مي شوند. سليت ها مركب از ذرات كوارتز همراه با ساير منيرال هايي تشكيل شده اند كه مقاومت خيلي زيادي نسبت به هوازدگي شيميايي از خودشان نشان مي دهند. رس ها از ذرات بسيار كوچك و پولك مانند مثل ذرات ميكا، كائولين مونت موريلونيت و ساير مينارال ها تشكيل مي يابند كه قسمت اعظم آنها به ذرات كلوئيدي تبديل يافته اند.
‏1
‏3
‏بنا به مبحثي كه در فوق ذكر گرديد، خاكها را مي توان برحسب منشاء و فرم تشكيل آنها طبقه بندي نمود. در يك طبقه بندي كلي خاكها را مي توان به انواع خاكهاي انتقال يافته يا Transported soils‏ و خاكهاي در جا يا Insitu soils‏ طبقه بندي نمود. خاكهاي انتقال يافته در اثر حمل ذرات مختلف كه در اثر هواگيري و خرد شدن سنگهاي مختلف حاصل شده، توسط عوامل انتقال مثل آب، باد يا امواج و رسوب آنها در محل ديگر تشكيل مي شوند. اين خاكها معمولاً داراي عمق نسبتاً زياد بوده و عموماً مطبق مي باشند.
‏خاكهاي درجا معمولاً در اثر هواديدگي سنگها در محل خود حاصل مي شوند. در اين حالت عموماً لايه هاي رويي سنگهايي كه در سطح زمين قرار گرفته اند، بتدريج تبديل به خاك مي شوند. اين گونه خاكها عموماً داراي عمق كم مي باشند، ولي در جايي كه داراي اقليم گرم و مرطوب باشد، پس از مدت زمان بسيار طولاني، ممكن است خاكهاي درجا با عمق نسبتاً قابل ملاحظه حدود 100 متر يا بيشتر نيز تشكيل شود. خاكهاي درجا اكثراً ممكن است با مواد و بقاياي حاصل از جانداران كوچك و گياهان مخلوط شده و خاكهاي ارگانيك را تشكيل دهند.
‏طبقه بندي خاكها در صحرا برحسب مواد متشكله و مشخصات فيزيكي
‏1- شن و ماسه (خاكهاي درشت دانه) Grarel And Sand
‏عبارتند از ذرات غير چسبنده متشكل از قطعات مدور يا گوشه دار كم و بيش از همان منيرال هاي سنگ اصلي بدون تغيير شيميايي عمده تشكيل يافته اند. از نظر اندازه، ذرات تا 3 ميليمتر را ماسه و ذرات بين 3 ميليمتر تا 2 سانتيمتر را شن و سنگريزه، 2 تا 8 سانتيمتر را قلوه سنگ و قطعات بزرگتر از 8 سانتيمتر را لاشه سنگ مي نامند.
‏2- هاردپن Hardpan
‏عبارت است از خاكي كه مقاومت بسيار زيادي از نظر نفوذ وسايل حفاري دارد. بيشتر اين نوع خاكها از ذراتي با دانه بندي خوب و نسبتاً چسبنده و بسيار متراكم تشكيل يافته اند.
‏ ‏3- سيلت غير آلي Inolganic
‏عبارت است از ريزدانه با پلاستيسيته خيلي كم. اين نوع خاك را اغلب ممكن است با رس اشتباه نمود كه البته با آزمايش هاي بسيار ساده اي در صحرا مي توان اين دو را از هم تشخيص داد.
‏1
‏4
‏4- سليت آلي Organic silt
‏خاكي است ريزدانه كم و بيش پلاستيك حاوي ذرات ارگانيك يا آلي. پوسته و قطعات نيمه پوسته گياهان نيز ممكن است در آن يافت شود.
‏5- رس غير آلي Inolganic clay
‏خاكي است مركب از ذرات ميكروسكوپي و بسيار كوچك كه از تجزيه شيميايي مواد متشكله سنگها حاصل مي شود. به صورت مرطوب داراي پلاتسيته متوسط تا خيلي زياد بوده وقتي كه خشك باشد، بسيار سخت مي باشد. قدرت تورم خاك رس در مجاورت آب بسيار بالاست.
‏6- رس آلي Organic clay
‏نوعي از خاك رس است كه حاوي مقداري مواد ارگانيك بسيار ريز مي باشد. رنگ آنها خاكستري تيره يا سياه بوده و ممكن است بوي مخصوص نيز داشته باشد.
‏7- پيت Peat
‏خاكي است منحصراً متشكل از ذرات ميكروسكوپيك حاصل از پوسيدگي و تجزيه گياهان. رنگ آنها از قهوه اي روشن تا سياه تغيير مي كند.
‏طبقه بندي خاكها براساس مقاومت ظاهري
‏1- خاكهاي درشت دانه (شن و ماسه)
‏خاكهاي درشت دانه برحسب درجه تراكم به گروههاي زير تقسيم مي شوند:
‏سست LooSE
‏متوسط Mediom
‏متراكم Dense
‏2- خاكهاي ريز دانه (سليت و رس)
‏خاكهاي ريز دانه را برحسب درجه سفتي آن به شرح زير تقسيم مي نمايند:
‏نرم Soft
‏متوسط Mediom

 
دسته بندی: مقاله » مقالات فارسی مختلف

تعداد مشاهده: 4088 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: .doc

تعداد صفحات: 34

حجم فایل:378 کیلوبایت

 قیمت: 6,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل