تحقیق آشنایی با اعداد انگاری

دسته بندي : دانش آموزی و دانشجویی » دانلود تحقیق
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..doc) ( قابل ويرايش و آماده پرينت )
تعداد صفحه : 14 صفحه

 قسمتی از متن word (..doc) : 
 

‏2
‏اعداد مختلط
‏آشنایی با اعداد انگاری
‏یکی از مهمترین ویژگیهای اعداد حقیقی این است ‏که در آنها اعمال: جمع، تفریق، ضرب و تقسیم (به استثنای تقسیم برصفر) را می توان ‏انجام داد. بدین سبب است که معادله خطی کلی‏را می‌توان در ‏حوزه اعداد حقیقی حل کرد و چنین نوشت: . ‏ولی وضعیت در ‏مورد معادله درجه دوم کاملاً‌ متفاوت است. به عنوان مثال معادله درجه دوم‏را در حوزه اعداد ‏حقیقی نمی‌توان حل کرد و‏را به دست آورد. ‏مربع یک عدد حقیقی نمی‌تواند عددی منفی باشد. بنابراین به ازای هر عدد حقیقی ‏،
‏از این رو ‏به ازای هر عدد حقیقی‏، معادله ‏ممتنع است. در ‏چنین وضعیتی حوزه دستگاه اعداد حقیقی را طور توسعه می‌دهیم که چنین معادله‌ای حل ‏شدنی باشد. مثلاً‌ برای یک طفل دبستانی که فقط اعدادی درست مثبت را می‌شناسد. و برای کسانی که ‏فقط اعداد صحیح را می‌شناسد معادله‌های ‏و ‏جواب ندارند. ‏اما با توسیع دستگاه اعداد به صورتی که اعدادی منفی، کسری و اصم را نیز در برگیرد، ‏این معادلات به ترتیب جوابهای ‏را خواهند داشت.
‏وضعیت برای معادله‏تقریباً‌ همین ‏طور است. دستگاه اعداد را چنان توسعه می‌دهیم تا اعدادی مثل ‏، یعنی عددی را ‏که مربعش 1- است،‌ نیز در بر گیرد. این گونه اعداد با احساس شهودی ما اصلاً‌ جور در ‏نمی‌آیند و در گذشته بسیاری از ریاضیدانان با معرفی این گونه هیولاها مخالفت داشتند ‏و از این رو آنها را اعداد انگاری نامیده اند. وضعیت تا سده هیجدهم به همین منوال ‏بود تا اینکه لئونهارت اویلر (1707-1783) با کارهای استادانه روی اعداد انگاری ‏نتایج متعدد جالبی بدست آورد. ک.ف گاوس(1777- 1855 ) با معرفی اعداد انگاری به صورت ‏نقاط یک صفحه نام تازه اعداد مختلط را بر آنها نهاد و از آنها برای یافتن نتایجی ‏چشمگیر از نظریه اعداد استفاده نمود. از این طریق عضویت اعداد مختلط را در سلسه ‏اعداد مسجل ساخت. تقریباً در همان زمان اُ.ل. کوشی ( 1789 ‏–‏ 1857 )، هنگام تلاش در ‏پیدا کردن روشی یکنواخت برای محاسبه انتگرال های معین،‌حساب دیفرانسیل و انتگرال
‏2
‏توابع با متغیرهای مختلط را بررسی کرد. این امر سرآغاز نظریه توابعی بود که زمینه ‏مساعدی برای کشف توابع بیضوی از سوی ن.ه. آبل (1802 ‏–‏ 1829 ) و کارل گوستاو یاکوبی (1804 – 1851) ‏را فراهم ساخت. علاوه بر این،‌ بسط هندسه تصویری نشان داد که استفاده ‏از اعداد مختلط در هندسه نیز امری اجتناب ناپذیر است. پیشرفت تحقیقات روشن کرده است ‏که برای اینکه ریاضیات، حتی فقط حساب دیفرانسیل و انتگرال را به خوبی بفهمیم، ‏محدودیت غیر طبیعی حوزه اعداد حقیقی به ما حکم می‌کند که برای دستیابی به مفاهیم ‏یکنواختی و همسازی، اعداد مختلط را نیز دخالت دهیم.
‏رسم بر این است که ‏، حرف اول ‏واژه (‏انگاری) را برای ‏به کار می‌بریم. ‏بدین ترتیب اعداد مختلط اعدادی هستند به شکل ‏که ‏اعدادی هستند ‏حقیقی و محاسبه با آنها همانند محاسبه با اعداد حقیقی است، ‌با در نظر گرفتن اینکه ‏به جای ‏باید،1- قرار داد. مثلاً
‏منظوراز ‏تقسیم دو عدد مختلط یعنی ‏یافتن عددی است ‏مثل ‏که در ‏تساوی
‏صدق ‏نماید،‌ پس از محاسبه رابطه بالا داریم
‏پس ‏کافی است اعداد ‏را چنان پیدا ‏کنیم که در روابط ‏صدق کنند. این ‏دستگاه معادلات یک جواب یکتای زیر را دارد.
‏مگر ‏آنکه . ‏بنابراین
‏4
‏البته ‏همین نتیجه را می‌توانستیم از ضرب صورت و مخرج کسر ‏در ‏نیز به دست ‏آوریم.
‏اما چرا چنین اعمالی موجه‌اند؟ آیا جمع یک عدد حقیقی ‏با یک عدد ‏انگاری ‏ویافتن ‏همانند حاصل جمع ‏با 4 کیلوگرم و ‏یافتن ‏نیست؟ همین طور، ‏، دو جواب دارد ‏ولی ‏کدامیک ‏از آنها است؟ توجه کنید که ‏نیز دو جواب ‏دارد که جواب دارد که جواب مثبت آن 1 است و جواب دیگر آن 1- . اما آیا گفتن نامثبت ‏است معنی دارد؟
‏تعریف اعداد مختلط
‏برای پاسخگویی به ایراد اخیر،‌ اکنون تعریفی صوری ‏از اعداد مختلط ارائه می‌دهیم. ولی ابتدا ویژگیهای دستگاه حقیقی‏را یاد آور ‏می‌شویم.
I ‏ویژگیهای مربوط به عمل جمع
‏دو عدد حقیقی دلخواه ‏و ‏عدد سوم یکتایی ‏را عین می کنند به نام مجموع آنها که با ‏نمایانده ‏می‌شود،‌ با ویژگیهای زیرین:
: ‏قانون ‏جابجایی : ‏به ازای هر دو عدد ‏،
: ‏قانون ‏شرکتپذیری: ‏به ازای هرسه عدد‏،
: ‏عنصر همانی ‏در جمع : ‏عدد حقیقی یکتایی که با‏نمایانده می‌شود ‏وجود دارد چنان که:
‏به ازای یک مقدار
: ‏عکس ‏جمعی :‌ ‏به ازای هر عدد ‏، منحصراً یک عدد ‏وجود دارد ‏چنان که:
‏این جواب یکتا را با ‏نمایش می‌دهند.
II .
‏5
‏ویژگیهای مربوط به عمل ضرب
‏دو عدد حقیقی دلخواه ‏منحصراً‌ یک عدد ‏سومی به نام حاصلضرب را مشخص می‌سازند که با ‏نمایش داده ‏می‌شود، با ویژگیهای زیرین:
: ‏قانون جابه ‏جایی: ‏به ازای همه مقادیر ‏،
: ‏قانون شرکت ‏پذیری: ‏به ازای همه مقادیر‏،
: ‏عنصر همانی ‏در ضرب: ‏عدد حقیقی یکتایی وجود دارد که با 1 نمایانده می‌شود،‌ به طوری که به ‏ازای همه مقادیر
: ‏عکس ‏ضربی: ‏به ازای هر‏، با ‏عدد یکتایی ‏مانند ‏وجود ‏دارد چنان که:
‏این جواب ‏یکتا را با‏یا ‏نشان می‌دهند.
III .‏قانون توزیعپذیری
‏به ازای همه مقادیر
‏هر مجموعه ‏ای که این ویژگیها را داشته باشد، هیات نامیده می‌شود. بدین ترتیب مجموعه اعداد ‏حقیقی‏، یک ‏هیات است. همین طور، مجموعه ‏مرکب از تمام ‏اعداد گویا یک هیات است، ولی نه مجموعه همه اعداد درست ‏یک هیات تشکیل ‏می‌دهند و نه مجموعه اعداد طبیعی .
‏در بخش قبل ‏گفتیم اعداد مختلط به صورت ‏هستند که ‏اعدادی حقیقی ‏اند. از این رو اساساًً اعداد مختلط عبارت اند از زوج اعداد حقیقی . ‏بدین ترتیب یک ‏تعریف رسمی به صورت زیر در می‌آوریم.
‏تعریف 1.
‏یک عدد مختلط زوج مرتب‏از اعداد حقیقی ‏است با ویژگیهای زیر: دو عدد مختلط ‏فقط و فقط وقتی ‏برابرند که . ‏مجموع و ‏حاصلضرب دو عدد مختلط

 
دسته بندی: دانش آموزی و دانشجویی » دانلود تحقیق

تعداد مشاهده: 5437 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: .doc

تعداد صفحات: 14

حجم فایل:123 کیلوبایت

 قیمت: 12,000 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل